De oplossing voor verkapt dienstverband

Van plan om een zzp’er in dienst nemen? Zo ja, wees je dan bewust van verkapt dienstverband. De Nederlandse wetgeving kan een moeilijk landschap zijn om doorheen te navigeren, vooral bij het inhuren van een zzp’er. Je staat er niet alleen voor, wij zijn er om je te helpen. Dutch Employer of Record kan dit allemaal uit handen nemen, zodat jij je kan richten op het bedrijf. Read here the English explanation of verkapt dienstverband (misclassification).

Wij kunnen helpen met

  • Verkapt dienstverband voorkomen
  • Salarisadministratie opzetten
  • Betalingen instellen vanuit huidige bedrijf

Wat is verkapt dienstverband?

Verkapt dienstverband, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd, verwijst naar een situatie waarin een werknemer wordt geclassificeerd of bestempeld als een zelfstandig ondernemer terwijl hij in werkelijkheid als werknemer zou moeten worden geclassificeerd. In dit geval is er dus sprake van schijnzelfstandigheid.

Deze manier van verkapt loondienst kan aanzienlijke juridische en financiële gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Om als werknemer geclassificeerd te worden, moeten zij voldoen aan de voorwaarden van een arbeidsrelatie. Lees er meer over in onze recente Engelstalige blogpost.

Maak nu een profiel aan
Wij kunnen helpen je team binnen 48 uur op te zetten.
Start nu

Wat is een Employer of Record?

Een Employer of Record (ook wel EOR) is een oplossing die is gemaakt om het in dienst nemen van werknemers namens een klant af te handelen. Een EOR neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het toevoegen van deze werknemers aan de loonlijst, het beheren van de salarisverwerking, het afhandelen van belastingverplichtingen en het garanderen van de benodigde verzekeringsdekking. Ondertussen wordt de reguliere samenwerking tussen werkgever en werknemer voortgezet.

Wat is een ZZP’er?

Een zelfstandig ondernemer, soms ook contractarbeider of freelancer genoemd, is een persoon die werkt als een zelfstandige professional die onafhankelijk opereert op basis van contractuele overeenkomsten. In tegenstelling tot een werknemer runt een aannemer zijn eigen bedrijfsentiteit, zoals een eenmanszaak of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, en wordt deze in dienst genomen door organisaties om op contractbasis specifieke projecten of opdrachten uit te voeren.

Zo kan een EOR helpen

Een Employer of Record kan helpen met een conforme workaround als een werkgever geen contract wil bieden aan de ZZP’er door een arbeidsovereenkomst te verstrekken aan de EOR. In dit geval is de Employer of Record de juridische werkgever van de werknemer en verantwoordelijk voor alle aspecten van het dienstverband, waaronder salarisadministratie, belastingen en arbeidsvoorwaarden, terwijl de werkgever de arbeidsrelatie met de werknemer kan beheren via het online platform van de EOR.

Waarom het belangrijk is om aan de Nederlandse wetgeving te voldoen

Om ervoor te zorgen dat gevallen van verkapt dienstverband tot een absoluut minimum worden beperkt, voeren de Nederlandse autoriteiten inspecties uit onder de ondernemers. Een van de redenen om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de Nederlandse wetgeving is om deze inspecties te doorstaan.

Er zijn echter meer redenen waarom een werkgever ervoor wil zorgen dat de praktijken aan de regels voldoen. Een daarvan is om werknemers te beschermen, zodat ze niet worden beroofd van belangrijke rechten en voordelen. Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving om eerlijke concurrentie te garanderen. In het geval van verkapt dienstverband kunnen werkgevers een oneerlijk voordeel behalen ten opzichte van hun concurrenten die zich wel aan de wet houden. En last but not least wil een werkgever er zeker van zijn dat de wet wordt nageleefd om juridische en financiële boetes te voorkomen. De Nederlandse overheid neemt verkapte loondienst zeer serieus en kan zware boetes opleggen aan werkgevers die de wet overtreden. Daarnaast kunnen verkeerd ingeschaalde werknemers hun werkgevers mogelijk aanklagen voor schadevergoeding.

Wij zijn er om te helpen verkapt dienstverband te voorkomen

Als werkgever wil je alle gevallen van verkapt dienstverband vermijden. Dutch Employer of Record er om te helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We voldoen 100% aan de Nederlandse wetgeving en we zorgen voor alle IP-, belasting- en NDA-vereisten die uw werkgever kan hebben. Bij Dutch Employer of Record ben je aan het juiste adres!

Maak een profiel aan of contact Sarah voor meer informatie!

Set up your profile